E-mail Geslo  
Novice

Prošnja za pomoč iz Dolenjske

Datum: 26-09-2010
Dobrodelni Leo klub Novo mesto
Podbevškova ulica 5
8000 Novo mesto
Novo mesto, 23.9.2010
Lions Distrikt 129 Slovenija

Spoštovani!
Pretekli vikend so velik del Slovenije prizadele hude poplave. Posledice le-teh smo lahko vsi spremljali po televizijskih ekranih. Preveliko pa jih je občutilo tudi na lastni koži. Sam prihajam iz okolice Kostanjevice na Krki, kraja, ki mu pretekle poplave niso prizanesle. Celoten otok, ki ga obkroža reka Krka, je bil zalit. Voda je v nekaterih hišah segala tudi 60 cm visoko. Zalitih je bilo 115 objektov in pri tem je nastalo nepredstavljivo veliko škode.
Obilne padavine, ki so pustošile v naših krajih, sprva niso kazale, da bo kraj, ki je bil sicer v preteklosti vajen poplavljenih ulic, tako hudo prizadet. V nedeljo, 19. septembra, dopoldan, je kazalo, da bo gladina reke Krke sicer narastla, vendar ne tako visoko, da bi lahko ogrozila prebivališča Kostanjevičanov. Pa vendar se je stanje iz ure v uro slabšalo. Čeprav je deževanje po Sloveniji že prenehalo, je gladina reke Krke vsako uro zrasla za 10 cm. Najprej je poplavilo bližnja polja, nato se je voda razlila po ulicah otoka in bližnji okolici. Ko so prebivalci sprevideli, da lahko reka Krka tokrat močno ogrozi tudi njihova prebivališča, so vse vhode v hiše zaščitili z zaščitnimi vrečami napolnjenimi s peskom. Na pomoč so jim priskočili domačini, civilna zaščita, prostovoljni gasilci. V nedeljo zvečer je voda že zalila nekaj hiš. Stanje je postalo tako alarmantno, da so morali nekatere prebivalce otoka evakuirati v tukajšnjo osnovno šolo. Do hiš na otoku so lahko ljudje kmalu prišli samo še s čolni, saj je voda zalila vse mostove, preko katerih lahko dostopajo na otok. Čeprav je večina še vedno upala na najboljše, je šok sledil v ponedeljek zjutraj.
Zalilo je skoraj vse hiše na otoku. Prizaneslo je le trem. Uničeno je bilo vso pohištvo, štedilniki, peči, talne obloge, kavči, sedežne garniture, postelje... Seveda pa je uničenih tudi veliko sten, katere je napojila voda. Domovi prebivalcev idiličnega otoka so bili upostošeni. Najhuje so jo odnesle tiste hiše, ki nimajo nadstropij in takih je v Kostanjevici zelo veliko. V teh hišah prebivalci svojega premoženja niso mogli rešiti. Vse je zalila voda. V njih pa živijo starejši občani in občanke oz. družine, katere se že tako ali tako težko prebijejo skozi sleherni mesec.
Kot smo vsi lahko spremljali preko medijev, so prebivalcem priskočili na pomoč tudi pripadniki poklicnih gasilcev, Slovenske vojske, civilne zaščite in drugih organizacij. Skupno število pripadnikov reševalnih služb, ki so sodelovali v aktivnostih ob poplavah od 19. do 23.09.2010:
- PGD Kostanjevica na Krki, PGD Prekopa, več PGD iz Kršega in PGE Krško : 355
- OŠCZ : 35
- pripadniki CZ : 48
- pripadniki Slovenske vojske : 319
- pripadniki Rdečega križa : 22
- občinska uprava : 24
- KT Sandi Tršinar s.p : 2
- Avtoprevozništvo Obradovič s.p. : 2
- Marko Luštek s.p. : 2
- Kostak d.d. : 21
- in večja skupina prostovoljcev
_____________________________________
SKUPAJ : 830
Včeraj je kazalo, da kraj že dobiva nazaj svojo idilično podobo. Pa vendar je tako le navzven. Mulj in ostalo nesnago so lahko očistili z močnimi curki čiste vode. Ne pozabimo pa, da je voda največ škode povzročila znotraj hiš, ki so bile poplavljene.
Sam sem član Dobrodelnega Leo kluba Novo mesto. S preostalimi člani hočemo pomagati pomočim potrebnim. In v tem trenutku jo potrebujejo prebivalci Kostanjevice na Krki. Zato smo se v našem klubu odločili organizirati akcijo zbiranja pohištva in druge opreme, ki bi lahko vsaj trenutno olajšala nastalo situacijo. Pohištvo je lahko rabljeno, a naj bo še vedno v uporabnem stanju. Zbiramo tudi vso ostalo opremo (talne obloge, ploščice, preproge, drug material...), katera bo še kako prišla prav prizadetim v prenavljanju njihovih domov. Hkrati pa zbiramo tudi sredstva, ki jih bomo namenili nakupu pohištva zgoraj omenjenim. Natančnega števila o tem, koliko kosov pohištva bodo potrebovali, še nimamo, zato je v prvi fazi naloga našega kluba zbrati informacije o tem, kdo je pripravljen podariti kose pohištva pomoči potrebnim v Kostanjevici na Krki in kje se le-to nahaja. V drugi fazi pa bomo organizirali pobiranje in zbiranje pohištva ter ga dostavili pomoči potrebnim.
Obveščen sem bil o tem, da danes zasedate na izredni seji, zato se na vas obračam s prošnjo, da nam pomagate pri izpeljavi naše akcije. V kolikor poznate koga, ki bi lahko doniral rabljeno ali novo pohištvo, opremo ali sredstva (številka računa kluba: SI56 0297 0025 6285 320), s katerimi bi lahko kupili zgoraj omenjene stvari, nam to prosim sporočite na telefon 040-252-681 (Primož) ali na e-pošto (primoz.pibernik@gmail.com). Naj omenim, da je obvestilo že zakrožilo po spletu in nekaterih dolenjskih radiih.
Še enkrat vas prosim, da po svojih najboljših močeh pripomorete k temu, da se Kostanjevičani čimprej ponovno vrnejo in zaživijo v svojih domovih.

V upanju na ugodno rešitev prošnje vas lepo pozdravljam.

Lep pozdrav,
Primož Pibernik