E-mail Geslo  
Novice

Utemeljitve nagrajenih literarnih prispevkov

Datum: 28-06-2010

Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo

Kersnikova 2, Ljubljana

 

Ljubljana, 10. 6. 2010

 

 

 

UTEMELJITVE 3 NAGRAJENIH LITERARNIH PRISPEVKOV LITERARNEGA NATEČAJA LIONS CLUBA DOBROVO

 

 

Žirantke:

Predsednica komisije:

Vilenka jakac Bizjak

Direktorica knjižnice Otona Župančiča in Lionistka

 

Mag. Darja Lavrenčič Vrabec, vodja Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v Ljubljani ter Oddelka za otroke in mladino Knjižnice Otona Župančiča, predsednica strokovne žirije Izvirna slovenska slikanica pri Gospodarski zbornici Slovenije, članica strokovne žirije za nagrado večernica, predsednica strokovne žirije »Festivala za 3. življenjsko obdobje, glavna žirantka literarnega natečaja Slovenskih železnic, urednica ''Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig''.

 

Lili Ozim, bibliotekarka v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani, novinarka, predsednica žirije literarnega natečaja »Evropa v šoli«,

 

Ida Mlakar, vodja bibliopedagoških dejavnosti v Knjižici Otona Župančiča v Ljubljani, mladinska pisateljica,  članica strokovne žirije za nacionalno nagrado večernica,  žirantka literarnih natečajev »Evropa v šoli«,  »Festivala za 3. življenjsko obdobje«,  sodelavka Cicidoja in Cicibana.

 

Patrik Čermelj: ''Kako spoštujem druge''

1. letnik TŠC Nova Gorica, Elektrotehniška in računalniška šola

Mentorica prof. Andreja Žgur

 

»Opazujem svet okrog sebe,« zapiše 15-letni pesnik, ki s svojim kritičnim očesom ocenjuje sodobno družbo, njene vrednote pa tudi  samega sebe. »Vse me privlači in zmede,« ugotavlja, ko analizira miselni horizont povprečnega potrošnika, za katerega so najpomembnejši videz, uspeh in slava. To bleščečo fasado, v kateri duša »lahko razpada«,  in katere del je tudi  sam,  pesnik opisuje z ironijo in se ob tem pogumno sooča  tudi s tistim delom sebe, ki si prav tako želi biti  »reklamna slika.« S tem  priznanjem razgali vso revščino obilja, za katerim je skrito tisto, kar »je najtežje dosegljivo«.

 

Gašper Tomažič: ''Revščina in socialna izključenost''

4. letnik TŠC Nova Gorica, Elektrotehniška in računalniška šola

Mentorica prof. Bojana Modrijančič Reščič

 

Avtorju gre  vse priznanje, saj se je zavzeto poglobil v problematiko in prebral ter razmislil marsikaj na temo revščine in socialne izključenosti v sodobni družbi. Vendar je nesporno, da se je njegovo razumevanje  teme poglabljalo in dograjevalo tudi skozi lasten uvid in izviren razmislek. Avtor je tako v središče svojega eseja postavil  sodobno afriško »ubuntu etiko«,  katere glavna premisleka  sta spoštovanje drugega zaradi spoštovanja samega sebe in odločitev za  ohranitev človeškega življenja, ki je pomembnejše od bogatenja. Takšno ravnanje nam avtor eseja ponuja  tudi kot konkretno  rešitev  iz krempljev revščine, zato nas v sklepnem delu poziva k osebni solidarnosti in empatiji, ki lahko izboljšata svet.

 

Nejc Kravanja: ''Povej mi, kako spoštuješ druge, in povem ti, kdo si''

4. letnik TŠC Nova Gorica,

Mentorica prof. Vanja Krapež

 

Kratek razmišljujoč tekst postavlja v ospredje iskreno in tenkočutno osebno izkušnjo, s katero se avtor  spominja otroštva in  svojega nespoštljivega odnosa do sošolca Menila, katerega družina se je v Slovenijo preselila »zaradi želje po boljšem življenju«. Avtor iskreno in brez olepševanja spregovori o svojem odklanjanju Menilovega »polizanega videza« in njegove »polomljene slovenščine« ter se spomni vseh žaljivk in zbadljivk, ki jih je bil Menil deležen, ker je bil tujec in drugačen. Zakaj sem bil tak?, Zakaj smo bili takšni?, se sprašuje avtor samokritično, z občutkom obžalovanja in sramu. Krivica, ki jo je povzročil sošolcu, pa v njem dozori v spoznanje, da je spoštovanje drugih povezano s spoštovanjem samega sebe.