E-mail Geslo  
Novice

Zaključek likovnega in literarnega natačaja

Datum: 28-06-2010
Ustvarjalnost poleg mentorjev podpirajo tudi ravnatelji
Ustvarjalnost poleg mentorjev podpirajo tudi ravnatelji
Gospa Marjanaca Lovko in prvi podredsednik kluba, Darjo Bon
Gospa Marjanaca Lovko in prvi podredsednik kluba, Darjo Bon
Udeleženci zaključne slovesnosti
Udeleženci zaključne slovesnosti
Prejemniki priznanj in nagrad
Prejemniki priznanj in nagrad

Zaključili smo likovni in literarni natečaj. Kratka slovesnost je potekala v gledališki dvorani Gimnazije. Poleg dijakov so bili prisotni: gospod Bojan Bratina, ravnatelj gimnazije, gospod Egon Pipan, direktor TŠCja, gospod Peršič, ravnatelj elektro šole. Posebna gostja podelitve je bila gospa Marjanca, mama Erika Lovka, kateremu smo posvetili likovni natečaj. Podelili smo dve štipendiji, za obdobje enega leta v višini 50€ mesečno, dve denarni nagradi po 100€ in 15 priznanj.  Obe komisiji sta ocenili, da se je od lani kakovost prispelih del dvignila. Likovni komisiji je predsedovala kustosinja v Piranskih galerijah Nives Marvin, literarni pa Vilenka Jakac Bizjak, direktorica knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani.

V uvodu v obrazložitvi za likovno nagrado "Poklon Eriku Lovku" je predsednica komisije, Nives Marvin, zapisla:

Lanskega avgusta sem v In memoriam Eriku Lovku zapisala: „Erik nam je zapustil neprecenljivo likovno dediščino: njegova javna in mala plastika, obširen slikarski opus, risbe, grafike, in drugo ostajajo aktualni. Prevladujoči in vedno dominantni korpulentni, če ne že kar glamurozno občuteni človeški liki so ambivalentni dinamičnem dogajanju skrivnostno simbolnih upodobitev, na videz nelogično in nerazumsko razmetanih v likovnem polju s prepoznavnim in izzivalno eruptivnim živobarvnim koloritom. S svojo simbolno in sporočilno močjo šokirajo ter nas za trenutek zaustavijo: so nosilci njegove najbolj intimne izpovedi razumevanja bistva človekovega obstoja, polnega življenja in hedonizma. Ostajajo kot univerzalna sporočila in vsem nam kot poseben spiritus agens. Ob novici o smrti našega umetnika, prijatelja, pedagoga, lionista, častilca življenja in umetnosti sta nam v bolečini zastala korak in dih, a prepričana sem, da nas bodo Erikovi „muzičisti", sofisticirani plesalci tanga in vse druge upodobitve vedno razveseljevali."

Nagrado za likovno delo je prejela  Tanja Kodre.

Utemeljitev komisije za izbor nagrajenega dela. Klikni tu.

Priznanja za likovna dela so prejeli:  Živa Kovač, Ana Bezeljak, Teresa Čopi, Polona Božič, Nastaja Črnigoj.

Letošnji literarni natečaj z naslovom »Povej mi, kako spoštuješ druge, in povem ti, kdo si«
je bil posvečen Evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti.

Nagrade za literarna dela so prejeli: Patrik Čermelj, Gašper Tomažič in Nejc Kravanja.

Utemeljitve komisije za izbor nagrajenih del. Klikni tu.

Priznanja za literarna dela so prejeli: Blaž Bajec, Rok Šuler, Janez Koren, Karmen Milutinovič, Rok Mirt, Matej Mohar, Jani Koren, Jakob Poberaj, Armin Črnigoj, Barbara Šaver.

Dijakom so uspešno stali ob strani mentorji: Sonja Žežlina, Bojana Modrijančič Reščič, Andreja Žgur, Vanja Krapež in Milovan Valič.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje ter jim želimo veliko uspehov v pri študiju in v zasebnem življenju. Natečaj bomo povno razpisali naslednje leto in k sodelovanju vabimo vse dosedanje dijake, saj bomo naslednje leto podelili tudi nagrade za večletno sodelovanje, pa tudi dijake ostalih srednjih šol na Goriškem.

 

Več slik si lahko ogledate v galeriji slik.

 

Koordinatorka natečaja:

Nadja Pahor Bizjak