E-mail Geslo  
Novice

Italijansko- slovenski odbor dveh obmejnih con

Datum: 02-02-2010
Tako se je začelo
Tako se je začelo
Podpis pisma o nameri sodelovanja in prijateljstva
Podpis pisma o nameri sodelovanja in prijateljstva
Udeleženci prvega uradnega srečanja odbora po podpisu dokumenta
Udeleženci prvega uradnega srečanja odbora po podpisu dokumenta

Ker geografsko ležimo ob meji z Italijo, se klubi na Primorskem medsebojno povezujejo čez državno mejo. Člani Lions kluba Gradisca-Cormons so dali pobudo, da bi sodelovanje na ravni klubov razširili in se povezali na ravni obeh con, ki se raztezata ob meji. Sodelovanje bi koordiniral skupni odbor, ki bi vsako leto pripravil skupni dogodek za člane vseh Lions klubov.
O tej pobudi smo se pogovarjali na neuradnem srečanju 5. avgusta 2009 v zasedbi: Branko Dolenc, regijski predsednik, Romano Stacchetti, delegat cone, Miran Bizjak, predsednik LK Dobrovo, Giorgio Bressan, LC Gradisca-Cormons in Nadja Pahor Bizjak, LK Dobrovo.

Ožja skupina članov iz obeh klubov se je do martinovanja sestala še večkrat. Pred podpisom pisma o nameri in sodelovanju so se sestali tudi predsedniki klubov v naši coni in potrdili namero o sodelovanju.

Na tradicionalnem martinovanju LK dobrovo sta delegata tretje regije prve cone Distrikta 129  in prve regije cone B Distrikta 108 Ladislav Šepec in Romano Stachetti podpisala pismo o nameri sodelovanja in prijateljstva med člani klubov z obeh straneh meje. Ob podpisu so bili navzoči predsedniki in predstavniki vseh klubov obeh con, iz Distrikta 108 TA8 Italy je podpisu prisotvoval viceguverner Fabio Feudale, pooblaščenec guvernerja za odnose s Slovenijo Bellini Luigi, pooblaščenec guvernerja za mednarodne odnose Bocus Enrico, iz Distrikta 129pa je bila navzoča guvernerka Polonca Kukec.

Predsedniki in delgati klubov iz obeh con so 26. novembra 2009 s podpisom potrdili smernice , po katerih naj bi klub deloval v prihodnje.

v starem gostišču "Dai tre soldi Goriziani" v Gradišču ob Soči v Italiji smo se zbrali: Iz cone B (Italija): delegat cone B, Alberto Pich, predsednik LK Gorizia Host, Rita Elisabetta Marega, predsednica LK Gorizia Maria Theresia, Flavio Dagostini, predsednik LK Monfalcone, Rino Alagna, delegat v Odbor za LK Monfalcone, Ottavia Tomaselli Marchioro, predsednica LK Grado, Ferdi Marchioro, delegat v Odbor za LK, Roberto Marinelli, predsednik LK Gradisca d'Isonzo-Cormons, Giorgio Bressan, delegat v Odbor za LK Gradisca-Cormons;

Iz 1.cone (Slovenija): Delegat 1. cone 3. regije Distrikta129 Slovenija Ladislav Šepec, Miran Bizjak - predsednik LK Doborovo, Nadja Pahor, tajnica LK Dobrovo, Robert Trampuž, delegat LK Soča Kobarid, Viktor Trojer, delegat LK Nova Gorica, Viljem Žižmond, predsednik LK Vogrsko, Nadja Knez, tajnica LK Vogrsko, Peter Skapin, predsednik LK Zemono, Marko Rondič, LK Zemono.

Podpisu sta prisostvovala tudi Luciano Vicario - predsednik LK Cividale-Manzano in Luigi Bellini, delegat Distrikta 108TA2 za odnose s Slovenijo.

Prvo skupno srečanje članov klubov iz obeh con bo potekalo v nedeljo, 14. marca 2010. Udeleženci si bodo ogledali Tržaško ladjedelnico ter ladjo Azura.

 

Več slik o delovanju odbora najdete v galeriji slik. Zapisnik prvega srečanja odbora najdete v novicah.

 

V Italijnskem časniku Messagero Veneto sta bila objevljena dva članka, ki poročata tudi o ustanovitvi ITA - SLO odbora.

 

V novicah si lahko preberete napovednik za akcijo  LK Gorizia Host Solidarieta fuoriserie 2010 namenjeno osebam s posebnimi potrebami z obeh strani meje.