E-mail Geslo  
Novice

Zaključili smo mednarodni natečaj Plakat miru

Datum: 04-12-2020

Začetki natečaja za mirovni plakat segajo v leto 1988. Lions Clubs International ocenjuje, da je to največji mednarodni natečaj, vsako leto v natečaju sodeluje preko milijon otrok s celega sveta.  S tem programom je mednarodna organizacija želela dati mladim priložnost za ustvarjalnost v razmišljanju o miru.

Slovenski osnovnošolci v natečaju sodelujejo do leta 1997. Šole se natečaja lahko udeležijo na povabilo Lions kluba. Likovna dela se zberejo na Lions distriktu, kjer jih strokovna komisija pregleda in izbere 24 finalistov ter zmagovalno delo, ki potuje v Ameriko na mednarodni izbor. Vsak distrikt sme poslati le en izdelek. Tam ponovno izberejo 24 likovnih del izmed približno 700 prispelih likovnih del. Slovenskim učencem se je doslej dvakrat uspelo prebiti v svetovni izbor finalistov, kar je neverjeten uspeh.

Letošnji natečaj je potekal pod krovnim naslovom »Prispevam k miru«. Lions klub Dobrovo se je v natečaj večkrat vključil, zadnja leta je k sodelovanju povabil Osnovno šolo Dobrovo. Tudi letos so, čeprav v zelo težkih razmerah pouka na daljavo, sprejeli izziv. Na natečaj je prispelo 23 likovnih del.

Pooblaščenec in gonilna sila za »Plakat miru« v našem klubu Ivan Peršolja se je učencem, mentorjem in vodstvu šole zahvalil za uspešno izpeljan projekt.

V zahvali je zapisal: »Zaradi posebnih razmer je to od vas zahtevalo veliko napora in časa kar še posebej cenimo. V stiski pomeni takšen uspeh še toliko več. Na ta način uspešno prenašamo smisel dobrodelnosti tudi na mlajše generacije.

Po naši presoji smo naredili ožji izbor in člani so izmed teh izbrali 5 likovnih del, ki smo jih poslali na presojo strokovni komisiji v Ljubljano. Nekatere izmed njih so prav izjemne. Nadejamo se ugodnega rezultata.

Želimo vam uspešno delo tudi v teh težkih pogojih in prepričani smo, da vam bo prav to dalo še večje zadovoljstvo nad vašim poslanstvom.«

Naj zaključim z mislijo, ki jo je v zahvali zapisal vršilec dolžnosti ravnatelja, Uroš Kobal: »Zagotovo je lahko umetnost tista, ki presega meje tega časa in ki zmore povezati tudi takrat, ko se to zdi nemogoče.«

N.P.B.