E-mail Geslo  
Novice

Predavanje dr. Mihaela Glavana

Datum: 14-02-2018

Na januarsko srečanje članov kluba in njihovih prijateljev smo povabili dr. Mihaela Glavana, dolgoletnega vodjo Rokopisnega oddelka NUK, raziskovalca in  literarnega zgodovinarja slovenske starejše književnosti in srednjeveških besedil.

Dr. Glavan nam je predstavil genialno osebnost Primoža Trubarja, njegovo življenje in delo ter obdobje reformacije oziroma protestantizma in okolja, v katerem je deloval. To je bilo tudi Glavanovo  temeljno delovno in raziskovalno področje. V svoji predstavitvi je poudaril pomen Trubarja za postavitev osnove slovenskega knjižnega jezika, ki je  bila globoko premišljena in zato uspešna.

Predavatelj je bil večkrat po Trubarjevi poti v Nemčiji, ki smo si jo člani kluba izbrali za letošnji aprilski izlet, zato nam je posredoval obilo informacij in vtisov iz teh krajev. Dr. Glavan je avtor bogato ilustrirane knjige "Trubarjev album - romanje s Trubarjem", zato je svoje predavanje podprl s fotografsko predstavitvijo Trubarjevih knjig in krajev, kjer je veliki Slovenec služboval in delal za razvoj slovenskega jezika in za izdajanje tiskanih knjig.