E-mail Geslo  
Novice

Zavezani miru in prijateljstvu

Datum: 30-03-2017

Letošnje srečanje je sovpadalo s praznovanjem 100-letnice Lions Clubs International in je bilo zato še posebej slavnostno. Potekalo je pod geslom »Zavezani miru in prijateljstvu«. Člani Lions kluba Dobrovo, ki smo prevzeli organizacijo srečanja, smo želeli, da naši gostje spoznajo bisere, ki se skrivajo v Brdih. Organizirali smo bogat program z ogledom kulturno-zgodovinskih znamenitosti, razstavo likovnih del z natečaja Plakat miru, izdajo dvojezičnega letaka o posebnostih v cestnem prometu dveh držav ter prepletom glasbene in likovne umetnosti.

Srečanje smo v prelepem sončnem vremenu pričeli na Svetem križu v Kojskem. Vodiča Miloš in Peter sta predstavila bogastvo cerkvice, ki na zunaj deluje tako majhna in skromna, v notranjosti pa skriva čudovit gotski oltar. Druženje smo nadaljevali na dvorišču gradu Dobrovo. Na terasi gradu smo s kratko slovesnostjo odkrili spominsko obeležje posvečeno temu dogodku ter v počastitev 100-delovanja lionizma v svetu. Kamen za obeležje je podaril Venko Černic iz Lions kluba Gorizia Host. Obeležje, ki sta oblikovali mladi kiparki Andreja Pegan in Polona Terčon, prikazuje preplet dveh oljkinih debel. Oljka, v preteklosti razširjena v Goriških Brdih, zaradi velike pozebe izkoreninjena in v zadnjem obdobju ponovno zasajena, simbolizira mir, trdoživost in vpetost  v svoje okolje. Preplet debel simbolizira povezovanje, prijateljstvo in sodelovanje med dvema sosednjima narodoma. Podstavek za skulpturo je izdelal Miran Bizjak iz Lions kluba Dobrovo iz lesa dreves, ki rastejo na tem območju - lovor, oreh, akacija, hrast, brest.

V prostore dobrovskega gradu je popeljal Herko Saksida in s svojim vodenjem očaral prav slehernega izmed nas. Posebno Italijanski gosti so bili navdušeni nas njegovim strokovnim znanjem in odličnim znanjem italijanščine.

V uradnem delu prireditve sta goste pozdravila predstavnika obeh distriktov, Gianni Dovier, guverner in Miro Kvas, drugi vice guverner, župan Franc Mužič ter conska predsednika Pasquale de Candia in Nadja Pahor Bizjak, ki v tem letu vodi Prvi odbor. Večer smo zaključili ob druženju v prijetnem vzdušju dobrovskega gradu. Sredstva, zbrana v okviru srečanja, bomo preko Lions Clubs International fundacije namenili za cepljenje otrok proti ošpicam ter za prizadete ob lanskem potresu v osrednji Italiji.

Za odlično organizacijo smo poželi številne pohvale, prav vsi udeleženci pa so zadovoljni odnesli delček Brd s seboj domov. In številni so obljubili, da se bodo še vrnili.

Pri organizaciji  srečanja sta nas podprli in nam pomagali tudi zaposleni na Občini Brda in Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport, za kar se jim iz srca zahvaljujemo.