E-mail Geslo  
Novice

Srečanje Lionsov prvega odbora brez meja

Datum: 21-03-2016

 “Vojni spomini za mirno bodočnost – Kras ni več pekel”

Na sončno soboto, 19. marca 2016 je potekalo sedmo srečanje članov Lions klubov povezanih v Prvi italijansko-slovenski odbor Lions klubov brez meja. Letošnje srečanje so organizirali člani Lions kluba Gradisca-Cormons in je potekalo pod geslom "Vojni spomini za mirno bodočnost - Kras ni več pekel". Posvečeno je bilo obeležitvi spomina na Soško fronto, ki se je v letih 2015 - 2018 odvijala na naših tleh.

Zgodaj popoldne smo se poklonili padlim in položili cvetje najprej na vojaškem pokopališču v Foljanu, nato še na kostnici v Sredipolju (Redipuglia).

Sledil je ogled Parka Ungaretti na posestvu Castelvecchio, po katerem nas je popeljal Gianfranco Trombetta. V parku so ob oljčnikih in vinogradih postavili spominska obeležja posvečena pesniku Giuseppu Ungaretti, ki je bil kot prostovoljec vpoklican v vojsko in poslan na bojišče na zagrajski Kras konec decembra 1915. V prvem letu na bojišču je spesnil verze, zbrane v pesniški zbirki Pokopani pristan. Gospodinja Mirella Della Valle Terraneo nas je v nadaljevanju vodila po stari kleti s sodi terana in nas popeljala po posestvu.

Popoldne smo poslušali predavanja enologa, agronoma in novinarja dr. Cladia Fabbra z naslovom "Bitke in Steklenice" (Battaglie e Bottiglie), zgodovinarja arh. Silva Stocka "Kraška fronta v kraju Castelnuovo" in dr. Gianfranca Trombetta o "Parku Ungaretti". Sledila je pokušnja terana in večerja.

Poleg članov trinajstih Lions klubov so se srečanja udeležili prejšnji guverner Andrej Orel, drugi vice guverner Marko Gospodjinački, conska predsednica Nadja Pahor Bizjak iz distrikta 129 Slovenija ter vice guverner Gianni Dovier, pooblaščenec za stike s Slovenijo Giorgio Bressan, regijska predsednica Cinzia Cosimi in conski predsednik Massimo Szalazy iz distrikta 129 Italija.