E-mail Geslo  
Novice

Delavnice za ozaveščanje o slepoti in slabovidnosti na OŠ Dobrovo

Datum: 15-10-2015

13. oktobra 2015 so zaposleni in člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions klubom Dobrovo izvedli dve delavnici o slepoti in slabovidnosti v obeh oddelkih 8. razreda osnovne šole Dobrovo.

Cilj delavnic je seznaniti učence s specifičnimi potrebami  in pravili komuniciranja  s slepo oziroma slabovidno osebo. S spoznavanjem problematike in specifičnosti okvar vida, že mlade generacije lahko ustvarjajo ustrezne pogoje za lažje vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbeno življenje.

Aktivnosti na delavnicah so bile prilagojene starostni skupini učencev. Pri vseh aktivnostih je bil velik poudarek na ravnanju, kaj smemo in česa ne smemo v odnosu s slepo in slabovidno osebo. S pomočjo praktičnih vaj (gledanjem skozi simulacijska očala, hojo z belo palico ter spoznavanjem tehnike spremljanja slepih in slabovidnih) so strokovni delavci Društva spodbujali udeležence delavnic, da pridobijo izkušnjo življenja z okvaro vida.

V okviru teh delavnic otroci pridobijo pristno izkušnjo slepote in slabovidnosti, jo ozavestijo in prenašajo na svoje svojce in bližnje. Na ta način zmanjšujemo predsodke in stereotipe o slepoti in slabovidnosti ter pripomoremo k večji enakopravnosti slepih in slabovidnih v okolju.