E-mail Geslo  
Novice

Zbor zveze Lions klubov Distrikta 129

Datum: 05-06-2012
Lionistično leto traja od 1. julija do 30. junija. V iztekajočem se letu so člani slovenskih Lions klubov svoje aktivnosti tradicionalno usmerili v pomoč slepim in slabovidnim, ob tem pa so pomagali sodržavljanom tudi na številnih drugih področjih, zlasti socialnem in zdravstvenem.
Slovenski Lions klubi sodijo med najbolj aktivne v regiji, tudi zato jih že praviloma vsako leto obišče aktualni predsednik svetovnega Lions združenja (LCI), letos je bil to dr. Wing Kun Tam, ki se je v Sloveniji mudil 19. in 20. februarja ter v Lions Olivetumu v Popetrah pri Gračišču zasadil tudi svojo oljko.

V iztekajočem lionističnem letu so člani slovenskih Lions klubov z dobrodelnimi akcijami kljub krizi zbrali skoraj 400.000 evrov sredstev in jih razdelili pomoči potrebnim. Opravili pa so tudi na tisoče ur prostovoljnega dela. Nadaljevali so s tradicionalno vseslovensko Lions krvodajalsko akcijo, organizirali so vrsto dobrodelnih koncertov, športnih in družabnih dogodkov, pomagali s svojim delom, idejami in seveda materialno. Tudi tokrat so se organizirano pridružili ekološki akciji Očistimo Slovenijo ter akciji zbiranja starih korekcijskih očal. Na ravni krovne organizacije, Zveze klubov Distrikt 129, Slovenija, pa so podprli projekte Vidim cilj Alena Kobilice, mednarodni turnir nogometa za slepe Goalbal v Izoli in se vključili v svetovno kampanjo ITF - ustanove za krepitev človekove varnosti in UP Fakultete za humanistične študije Posodi Svojo Nogo (Lend Your Leg), v podporo prepovedi uporabe protipehotnih min, za rehabilitacijo Simona Vogrinca, ki je zaradi mine na Jahorini lansko leto izgubil obe nogi. Prav tako že tradicionalno, petnajstič, sodelujejo v globalni Lions akciji Plakat miru, veliko pozornosti pa so posvetili tudi izobraževanju svojih članov, zlasti za kakovostnejše delovanje klubov, kakovostno komunikacijo z javnostmi in učinkovitejše delo klubskih pooblaščencev. Prav kakovostnemu in zavzetemu delu na tem področju je potrebno pripisati nastanek dveh novih Lions klubov, ki jih je v Sloveniji že 55, Lions kluba Brežice in Lions kluba Izola-Isola. Ob koncu tega delovnega leta deluje v Sloveniji 1500 članov Lions klubov.


Delegati so na skupščini sprejeli tudi novo strategijo razvoja distrikta. Pri tem je guverner Dorijan Maršič dejal: »Prišel je čas, da po več kot 20 letih in v času svetovne gospodarske krize, slovenski člani Lions klubov razmislijo o novi viziji razvoja lionizma in postanejo še močnejša servisna dejavnost za lokalne skupnosti in njene prebivalce«.

Na skupščini so delegati izvolili tudi novo vodstvo Lions distrikta 129 Slovenija, ki ga bo od 1. julija 2012 do 30. junija 2013 vodil Zoran Vodopija, član Lions kluba Slovenj Gradec, direktor družbe S Center z Raven na Koroškem, sicer pa diplomant Biotehniške fakultete v Ljubljani, smer lesarstvo. Prva viceguvernerka je postala Alenka Marter, ustanovna članica četrtega slovenskega Lions kluba, Ljubljana Tivoli, drugi viceguverner pa je postal Jurij Šarman, ustanovni član Lions kluba Ptuj, sicer pa učitelj zgodovine in sociologije v Mladinskem centru Ptuj.

foto utrinki