E-mail Geslo  
Novice

Tretje srečanje Prvega italijansko-slovenskega odbora dveh con

Datum: 12-05-2012
Spominsko obeležje
Spominsko obeležje
Udeleženci z avtorjem skulpture in organistom
Udeleženci z avtorjem skulpture in organistom
Guvernerja Dorijan Maršič in Leonardo Forabosco
Guvernerja Dorijan Maršič in Leonardo Forabosco
 V nedeljo, 22. aprila 2012 je potekalo letošnje srečanje članov klubov iz Italije in Slovenije, ki so ga letos organizirali prijatelji iz Italije. Da bi obeležili dolgoletno prijateljstvo ter prispevali k projekti mednarodnega predsednika Tama pri sajenju milijona dreves, smo ob Dnevu zemlje ob vhodu v spominski park v Ogleju posadili drevo miru - oljko ter odkrili spominski kamen miru in sožitja. Na njem sta izklesani dve roki, ki predstavljata dva naroda in nad njima golobica, simbol miru in prijateljstva. Slovesnemu odkritju obeležja je sledil voden ogled ostankov rimskega mesta, muzeja in bazilike. V Oglejski Baziliki smo prisluhnili koncertu znanega organista Beppina Delle Vedove.

Vreme udeležencem ni bilo najbolj naklonjeno, saj je med slovesnostjo na prostem deževalo. Slabo vreme pa ni pokvarilo prijetnega vzdušja, ki je vladalo med udeleženci. Preko 130 udeležencev srečanja so pozdravili tudi oglejski župan in predstavnik province, udeležila pa sta se je tudi guvernerja obeh distriktov, Dorijan Maršič in Leonardo Forabosco. Večer smo zaključili z večerjo v hotelu Ai patriarchi.

O ODBRU
Prvi italijansko-slovenski odbor dveh con, ki združuje dve sosednji coni Lions Distrikta Furlanije Julijske krajine ter pete cone slovenskega Distrikta, aktivno deluje tri leta. Podlaga za njihovo delovanje je izražena v enem izmed ciljev lionizma: Ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta. V odbor so vključeni lions klubi: Cervignano Palmanova, Gradisca Cormons, Grado, Monfalcone, Gorizia Host, Gorizia Maria Teresia Manzano Cividale iz Italije ter Kobarid - Soča, Dobrovo, Nova Gorica, Vogrsko, Zemono iz Slovenije. Odbor izmenično vodi conski predsednik iz ene države, prav tako so srečanja organizirana izmenično v Sloveniji in Italiji.

Fotogalerija